KATA változások 2022. 09.01-től

2022.07.17.

KATA változások 2022.09.01-től

Forrás: minositettkonyvelok,hu

A mindenféle szakmai egyeztetést nélkülöző, észérveket figyelembe nem vevő törvény szerint 2022.09.01-től a kata legfontosabb új előírásai a következők:

  • Csak egyéni vállalkozó lehet katás (a bt-k, kkt-k, ügyvédek, ügyvédi irodák nem), viszont továbbra is lehet mezőgazdasági őstermelés mellett katázni.
  • Csak főfoglalkozásként lehet katázni, vagyis kizárták a katából a főállású munkaviszony, saját jogú nyugdíj, rokkantsági nyugdíj, rehabilitációs vagy rokkantsági ellátás, társas vállalkozói jogviszony, nappali tagozatos tanulmányok mellett vállalkozókat, illetve a külföldön biztosítottakat.
  • A kata-alanyiság megszűnik /teljesen életszerűtlen intézkedés/a bevétel megszerzését megelőző nappal a taxisokonkívül minden katásnak, ha kifizetőtőlszerezbevételt
  • Az előző pont azt jelenti, hogy a katások – a taxisokon kívül – csak magánszemélyeknek és őstermelőknek nyújthatnak szolgáltatást, értékesíthetnek terméket (cégeknek, egyéni vállalkozónak, költségvetési szerveknek nem, hiszen ők kifizetők). Ez persze az adószámos magánszemélyeken és az őstermelőkön kívül minden más vállalkozást is érint: 2022.09.01-től ők nem kaphatnak kisadózótól számlát
vissza