Menü
Könyvelés Veresegyházon szakemberektől barátságosan Könyvelés igényesen, nyugalmi garanciával. Veresegyház-Gödöllő
Könyvelés Veresegyházon szakemberektől barátságosan

Újabb adócsomagot nyújt be a kormány

2012.10.04.

A költségvetés égető problémáira nem ad választ, de több kisebb szabályt módosítana az a törvényjavaslat, amelynek előterjesztését kedden az origo.hu ismertette. Forrás: index.hu

A költségvetés égető problémáira nem ad választ, de több kisebb szabályt módosítana az a törvényjavaslat, amelynek előterjesztését kedden az origo.hu ismertette.

Az eredeti terveknek megfelelően a kormány jövőre valóban kivezetik a havi 202 ezer forint feletti jövedelem félszuperbruttósítását, derül ki az origo.hu által megszerzett előterjesztésből. Bár a nehéz költségvetési helyzetre való tekintettel több helyről felmerült, hogy a beígért lépést elhalaszthatja a kormány, úgy tűnik végül nem így történik, a bő 100 milliárdot jelentő tétel kiengedésével 2013-ban megvalósulhat a valóban egykulcsos szja-rendszer.

Az Orbán-kormány vezette be két éve, hogy nem kell öröklési illetéket fizetnie az elhunyt személy gyerekének, anyjának, apjának. A házastárs, ha örökölt, 20 millió forintig szintén megúszta az öröklési illetéket, de ha ennél nagyobb értékű lakást vagy bármely más vagyontárgyat hagyott rá az elhalálozott házastársa, akkor már kellett némi (6-21 százalékig terjedő) illetéket fizetnie. Jövő januártól az örökös házastársa is értékhatártól függetlenül illetékmentességben részesülne.

Most aki lakást vesz, annak 2 százalékos illetéket kell fizetnie 4 millió forintos értékig, ha ennél drágább a lakás, akkor a 4 millió forint feletti rész után pedig 4 százalékot. A 35 évnél fiatalabbak, akik először lesznek lakástulajdonosok, az így számított illetékösszegből kedvezményt kapnak akkor, ha 8 millió forintnál olcsóbb lakást vesznek. Ilyenkor az illeték felét, de maximum 40 ezer forintot elenged nekik az állam. A jövőben 15 millió forint lesz a kedvezményre jogosító lakásértékhatár, és az illeték felét elengedi az állam, nem csak 40 ezer forintot.

Az adócsomag kimondaná, hogy magánszemélyeknél 50, más adózónál 100 ezer forint feletti, legalább 90 napon keresztül fennálló adótartozásnál a helyben szokásos módon az adóhátralékot felhalmozók főbb adatait a többi lakos tudomására lehet hozni.

A lap által megismert csomag az adóbevallás részszabályain is egyszerűsít. A családi gazdaságok illeték nélkül juthatnak termőföldhöz, vállalkozók egy központi helyen, az államkincstár honlapján megtalálják majd az összes önkormányzat főbb helyiadó-szabályát.

Elindulhat továbbá az adók és járulékok egyetlen számlára való befizetése, az üzlet átadásakor nem kell majd áfát fizetni, jön az elektronikus számla. A tagi kölcsönnel trükközők és az építményadó megúszására játszó cégek előtt viszont bezárja a kiskaput a kormány, és egy sor eljárási illeték emelkedik.

Az előterjesztés feltehetőleg a korábban bejelentett, de csak félgőzzel haladó bürokráciacsökkentő program része, a költségvetés mintegy 300-400 milliárdnyi hiányzó forintjára egyelőre nem ad vele választ a kormány.

vissza