Törzstőke emelés meglévő KFT-kre

2013.10.01.

Meglévő kft-k jegyzett tőke emelése 3 millió forintra – megvan a tervezet!

Meglévő kft-k jegyzett tőke emelése 3 millió forintra – megvan a tervezet!

 Az új Ptk. 2013. február 11-i elfogadása  óta már biztosan tudjuk, hogy 2014. március 15-től kft-t már csak 3 millió forint minimális jegyzett tőkével, – vagy ahogy tetszik – törzstőkével lehet csak alapítani. Azt is tudjuk, hogy ameglévő kft-k jegyzett tőkéjét is fel kell emelni 3 millió forintra. Sokszor – és egyre gyakrabban – elhangzik a kérdés: “ezt meddig kell megtenni?” A választ eddig senki sem tudta, jogszabály hiányában – a kérdést ugyanis az új Ptk. nem rendezi. Megjelent a kormany.hu-n a közelmúltban egy tervezet, amely ha elfogadnák, és hatályba lépne, akkor egyértelműen rendeződne ez a kérdés.

Miről szól a tervezet?

A jogszabálytervezet szerint a társaságoknak 2014. március 15-ét követő első taggyűlésük alkalmával kell eleget tenniük az új Ptk. rendelkezéseinek,ekkor kell határozatnak születnie a további új Ptk. konform működés elhatározásáról, és természetesen – ha kell – ekkor kell benyújtani a változásbejegyzési kérelmet is az esetleges változásról.

Ez a szabály a kft-re is vonatkozik, kft-nél mi a határidő?

Ez egy lényeges kérdés, mivel az új Ptk. igazán a 3 millió forint jegyzett tőke alatti cégeket érinti. A ma – cégjog szerint legalábbis – “szabályosan működő” kft-k majd 50 %-át érinti ez a kérdés. A jogszabálytervezet szerint – amit hangsúlyozok – még nem fogadtak el, a kft-k kivételek ez alól a szabály alól, az Ő esetükben nem az első taggyűlési határozattal kell megszületnie ennek a döntésnek, esetükben ez  a határidő 2016. március 15-e.

Kell fizetnie a cégeknek a kötelező jegyzett tőke/törzstőke 3 millióra történő emeléséért?

A tervezet szerint nem kell fizetnie se illetéket, se közzétételi költségtérítéstcsak akkor, ha a cégbíróság felé benyújtott változásbejegyzési kérelem az új Ptk. hatálybalépéséhez köthető kötelező változáson kívül tartalmaz más változást.

A tervezet egyelőre nem kormányálláspont, csupán minisztériumi tervezet, ha elfogadják, az esetben a mai naphoz képest még mindig van a kft-knek  négy hónap híján három évük a törzstőke / jegyzett tőke 3 millió forintra történő emelésére.

Forrás: topcegalapitas.blog.hu

vissza