Menü
Könyvelés Veresegyházon szakemberektől barátságosan Könyvelés igényesen, nyugalmi garanciával. Veresegyház-Gödöllő
Könyvelés Veresegyházon szakemberektől barátságosan

Készpénzforgalom csak 1,5 millióig 2013. januártól

2012.09.26.

Az eredeti tervvel szemben havonta nem 5 millió, hanem csak másfél millió forintnyi készpénzforgalmat bonyolíthatnak egymással 2013. januártól a vállalkozások. A cél - a gazdaság fehérítése mellett - a tranzakciós illetékből származó bevétel növelése lehet.

A pénzforgalmi számla nyitására kötelezett vállalkozások januártól egy naptári hónapban egy szerződés alapján legfeljebb 1,5 millió forint értékben teljesíthetnek készpénzszolgáltatást. Az adózást érintő egyes jogszabályokat módosító javaslatot Matolcsy György Nemzetgazdasági miniszter jegyezte, és egy több területet is érintő salátatörvény részeként nyújtották be az országgyűlésnek.

A mostani módosítás komoly szigorítást jelent a májusban bejelentett, eredeti változathoz képest, hiszen abban még nem 1,5, hanem 5 millió forintos összeghatár szerepelt. Az előterjesztők gondoltak az esetleges visszaélések, kiskapuk megelőzésére is: a jogszabály ugyanis előírja, hogy ha az érintett felek bizonyíthatóan csak azért kötöttek több szerződést, hogy ezáltal – felosztva az összeget – kikerüljenek a korlátozás alól, a megállapodásukat változatlanul egy szerződésnek kell tekinteni. A büntetés összege pedig nem csekély: a szabályokat be nem tartó adózóknak a másfél millió forint feletti rész húsz százalékát kell bírságként leróniuk.

Az előterjesztéshez benyújtott indoklás szerint a „feketegazdaság visszaszorítása érdekében indokolt a készpénzfizetések korlátozására előírt összeghatár alacsonyabb összegben történő megállapítása.

A nemzetgazdasági tárca korábban közölte: a szabályozás kellő időben készült el ahhoz, hogy fel lehessen készülni az alkalmazására.

Forrás: vg.hu

vissza