FONTOS tájékoztatás online pénztárgépekkel kapcsolatban - Módosult a törvény 2016 április

2016.04.07.

A 2016.03.25-én megjelent új pénztárgép rendeletről szeretnénk az alábbiakban tájékoztatást adni. A cikkben igyekeztünk összefoglalni a főbb változásokat és a lényeget kiemelni. A törvény teljes szövegét a levelünk alján található hivatkozást megnyitva olvashatják el. Kérjük, hogy a pirossal kiemelt részeket feltétlenül olvassák el, hogy a rendelet nem ismeretéből adódó esetleges bírságokat el tudják kerülni.

Forrás: www.juta-soft.hu

  • ÉVES FELÜLVIZSGÁLAT.

o   Az online pénztárgépek felülvizsgálatát CSAK A PÉNZTÁRGÉP ÜZEMELTETÉSI HELYÉN lehet elvégezni, a pénztárgépszervizben nem.

o   Az éves felülvizsgálati igényüket legalább 1 hónappal előre jelezzék, hogy az 1 év (365 nap) lejárta előtt tudjuk teljesíteni kérésüket.

o   A változó telephelyű pénztárgépeket minden telephelyükön felül kellene vizsgálni. Ezért kérjük Önöket, hogy a felülvizsgálat idejére szíveskedjenek a változó telephelyet valamelyik állandó telephelyükre módosíttatni a PTGTAXUZ nyomtatványon. A nyugta fejlécén történő telephely változást a pénztárgépnaplóban minden esetben dokumentálniuk kell.

o   Mozgóboltnál az éppen aktuális működési területen kell elvégezni a felülvizsgálatot, ezért kérjük, hogy a felülvizsgálat megigénylésekor a működési területről is tájékoztassanak minket.

o   Szüneteltetett pénztárgépen továbbra is kötelező az éves felülvizsgálat elvégzése.

  • PÉNZTÁROLÓ ESZKÖZ.

o   Kötelező a használata.

o   A pénztároló eszköz lehet kasszafiók, pénzkazetta egyéb tároló eszköz.

o   Fontos, hogy mindig csak a pénztárgép szerinti éppen aktuális fizetőeszköz állomány (készpénz, utalvány, göngyölegjegy stb.) legyen benne.

  • SZÜNETELTETÉS

o  Szüneteltetés ideje alatt a NAV szervere blokkolja a pénztárgépet. Ez az üzenet meg fog jelenni a kijelzőn is és a pénztárgépen értékesítés nem végezhető egészen addig, amíg a szüneteltetésből történő visszaállítás bejelentése nem történik meg a NAV felé a PTGTAXUZ nyomtatványon és a mobilszolgáltató felé. Ha nem szeretnék a nem használt pénztárgépet szüneteltetni, akkor 30 naponta legalább 1 napi nyitást és zárást el kell végezni a pénztárgépen.

  • HASZNÁLATBÓL KIVONÁS, SELEJTEZÉS:

o   Az üzemeltető kötelezettsége a folyamat NAV felé történő bejelentése a PTGTAXUZ nyomtatványon, szerviz nem teheti meg, csak a pénztárgép üzemeltetője.

  • NYUGTATÖMBÖS ÉRTÉKESÍTÉSEK UTÓLAGOS RÖGZÍTÉSE:

o   Amikor az online pénztárgép nem használható valamilyen ok  miatt, nyugtatömbös értékesítést kell végezni. Amikor az online pénztárgép újra használhatóvá válik, a nyugtatömbös értékesítéseket, pótlólag, azonnal, külön adóügyi napra be kell ütni a pénztárgépbe. Addig nem adhatnak el a pénztárgéppel, amíg a nyugtatömbös értékesítések nincsenek beütve.

  • A nyugtatömbös értékesítést továbbra is be kell jegyezni a gépnaplóba, ahogyan ezek utólagos rögzítését is a pénztárgépbe.

 

 

Változások 2016.09.30-tól:

  • ·         Újonnan pénztárgéphasználatra kötelezettek köre:

1. Az Áfa tv. 166. § (2) bekezdésében foglalt feltétel teljesülése hiányában nyugtaadási kötelezettségüknek kizárólag pénztárgéppel tehetnek eleget az alábbi adóalanyok, illetve üzletek:

a)                  a gyógyszertárak, 

b)                 a 2009. október 15. napján hatályos TEÁOR 08 

 

1.                 a 45.20 szerinti gépjármű-javítási, karbantartási 

2.                 a 45.32 szerinti gépjárműalkatrész-kiskereskedelemi, 

3.                 a 45.40 szerinti motorkerékpár, -alkatrész kereskedelmi, javítási, 

4.                 a 47.1-47.7 és 47.91 szerinti kiskereskedelmi, 

5.                 az 56.1 és 56.3 szerinti vendéglátási (kivéve a mozgó szolgáltatásnyújtási), 

6.                 az 55.1-55.3 szerinti szálláshely-szolgáltatási (kivéve a falusi szálláshely-szolgáltatási),

7.                 a 77.1-77.2 és 77.33 szerinti kölcsönzési, 

8.                 86.10 szerinti fekvőbeteg-ellátási tevékenységből kizárólag plasztikai sebészeti, 

9.                 93.29 szerinti m.n.s. egyéb szórakoztatási, szabadidős tevékenységből kizárólag táncteremi, diszkó működtetési, 

10.              a 95.1-95.2 szerinti javítási, 

11.              96.01 szerinti textil, szőrme mosási, tisztítási tevékenységből kizárólag mindenfajta ruházat (beleértve a szőrmét) és textil géppel, kézzel mosási és vegytisztítási, vasalási,

12.           96.04 szerinti fizikai közérzetet javító szolgáltatási, és

       13.         93.13 szerinti testedzési szolgáltatási 

tevékenységet folytató valamennyi adóalany, üzlet, mozgóbolt, kivéve:

               ba) a betétdíjas göngyöleget visszaváltó üzlet,

bb) a csomagküldő kereskedelem, kivéve annak nyílt árusítást végző üzlete, bemutatóterme,

bc) az ipari – kivéve élelmiszeripari – tevékenységet folytató egyéni vállalkozó, ha termelő és értékesítő tevékenységét ugyanabban a helyiségben folytatja, bd) a termelői borkimérés,

be) az utazási iroda, utazási ügynökség, turisztikai szolgáltató iroda utazási szolgáltatásai tekintetében,

            c) a 2009. október 15. napján hatályos TEÁOR '08 46.2-46.7 szerinti nagykereskedelmi tevékenységet folytató adóalanyok, üzletek a kiskereskedelmi értékesítésük tekintetében.”

  • Az online pénztárgépeknek átszemélyesíthetőnek kell lennie. Ez azt jelenti, hogy a pénztárgépek ettől a dátumtól használtan, AEE egység csere nélkül is továbbértékesíthetőek (átírhatóak) lesznek. Egyelőre nem lehet tudni, hogy minden típus átalakítható lesz-e. A korábban forgalomból kivont AEE-ekre ez nem vonatkozik, ezek nem lesznek újra üzembe helyezhetők.

 

A hatályos, egységesített rendeletet az alábbi linken tudják elérni:

http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=164879.320027

 

vissza