2015-ös változások - SZJA

2015.01.02.

2015-ös változások - SZJA

forrás: Pallas70.hu

Házasságkötési kedvezmény

A családokat érintő változás, hogy a házasságkötést adókedvezménnyel fogják ösztönözni. A kedvezmény mértéke két éven át, de legfeljebb a családi kedvezményre való jogosultságig együttesen havi 5 ezer forint, feltéve, hogy a pár legalább egyik tagja első házasságát köti.

Kétgyermekes családok kedvezménye

A most elfogadott adótörvényben már megjelenik a kétgyermekes családok kedvezményének fokozatos emelése, amely 2016-tól lép majd életbe. Ekkortól majd évente 2500 forinttal nő havonta és gyermekenként az érvényesíthető családi kedvezmény mértéke. Így 2019-re megduplázódik: 10 ezerről 20 ezer forintra nő a gyermekenkénti kedvezmény.

Egyéb kedvezmény

Jövőre a munkahelyvédelmi akció keretében részmunkaidőben is a maximális mértékű adókedvezmény jár a kisgyermekes szülők foglalkoztatása után.

Az életbiztosításokat érintő változások

A teljes életre szóló életbiztosítások 2017 után azonos adójogi kezelés alá esnek az egyéb megtakarítási jellegű biztosításokkal, azaz a teljes életre szóló életbiztosítások rendszeres díjának adómentessége 2017 után megszűnik, míg a 2018 után kötött ilyen biztosításokból származó jövedelem kamatjövedelemként adózik.

További módosítás, hogy jövőre a kiküldetési rendelvény elektronikus úton is kiállítható és tárolható.

vissza