2015-ös változások - ÁFA

2015.01.02.

Forrás: pallas70.hu

Bevallási kötelezettségek szigorodása

A bevallási kötelezettségek esetében jelentős változás, hogy az újonnan alakult vállalkozásoknak 2 éven keresztül havonta kell az áfabevallást benyújtaniuk.

Emellett 50 millió forint árbevételi szint felett megszüntetik az éves áfabevallás lehetőségét, helyette gyakoribb, negyedéves bevallást kell majd készíteni. Mindkét intézkedés célja, hogy már év közben ki lehessen szűrni a visszaéléseket.

Összeghatár változás az adatszolgáltatásnál

A gazdaság fehérítésével, a láncolatos áfacsalások visszaszorításának érdekében hozták azt a szigorítást, hogy a jelenlegi 2 millióról 1 millió forintra csökkentik a tételes áfaadat-szolgáltatás összeghatárát.

Változás az előlegnél

Visszakerül az áfa-törvénybe az a rendelkezés, miszerint időszakos elszámolású ügyleteknél nem a fizetési határidő lesz az elszámolási időszak utolsó napja, hanem a a teljesítés időpontja. Ez alól két kivétel lesz:



    • ha a fizetés esedékessége és a számla/nyugta kibocsátása megelőzi az időszak utolsó napját - a teljesítés időpontja a számla/nyugta kibocsátásának napja lesz;

    • az első eset alá nem tartozó esetekben, ha a fizetés esedékessége az időszak utolsó napját követő időpontra esik, akkor a teljesítés időpontja az ellenérték megtérítésének esedékessége, de legkésőbb az időszak utolsó napját követő 30. nap lesz.



Az előlegre vonatkozó új rendelkezések szakaszosan kerülnek be az áfa-törvénybe. 2015. július 1-től könyvviteli, könyvvizsgálati és adótanácsadási szolgáltatások kerülnek az új szabályozás hatálya alá, majd 2016-től minden más szolgáltatásra is vonatkozni fog a szabály.

Kedvezményes adókulcs

Jövőre 5 százalékos áfakulcs terheli a szarvasmarha, juh és kecske értékesítését is.

Motorbenzin áfa levonhatósága

Levonható lesz a motorbenzin áfája, ha a megvásárolt motorbenzint közvetlenül úgy használják fel anyagjellegű ráfordításként, hogy az egy másik termékértékesítés adóalapjába épül be.

Bővül a fordított adózás köre

2015-től a munkaerő-kölcsönzésre és az iskolaszövetkezetekre is kiterjesztik a fordított áfa szabályt. Azonban az adótörvény ezen pontja csak akkor léphet hatályba, ha az Európai Únió engedélyezi a fordított adózás kiterjesztését.

Internetes vásárlások ellenőrzése

Módosították az Art. 52. paragrafusát, mely szerint az adóhatóságnak módja lesz arra, hogy megkeresésre adatot kapjon a telekommunikációs cégektől az internetes vásárlások forgalmi adatairól.

vissza